Elektrisch? Hybrid? MHEV? Plug-In?

Wij leggen het uit.

Allereerst is het misschien handig om even toe te lichten wat het verschil is tussen de diverse hybride en elektrische modellen die op dit moment op de markt zijn. Op dit moment wordt er namelijk onderscheid gemaakt tussen een aantal varianten:

Mild Hybrid (MHEV)
Een Mild Hybrid is een auto met een brandstofmotor die wordt ondersteund door een kleine elektromotor die helpt de brandstofmotor te ondersteunen. Deze elektromotor kan niet gebruikt worden om volledig elektrisch te rijden, maar helpt dus wel mee. Dat betekend dat een Mild Hybrid vaak een iets lager brandstof verbruik heeft en makkelijker herstart wanneer het start/stop-systeem is geactiveerd. Mild Hybrid modellen zien we terug bij diverse merken, zoals Audi, Toyota en Mazda.

Voordeel:
Soepele herstart, wanneer de motor afslaat bij het start stop systeem. Daarnaast blijven alle systemen en de verwarming/airco volledig functioneren.

Nadeel:
Het verschil in brandstofverbruik is minimaal. Daarnaast is het niet mogelijk om volledig elektrisch te rijden.

(Full)Hybrid (HEV)
Een hybrid of ook wel full hybrid genoemd is een auto met een brandstofmotor die wordt ondersteund door een elektromotor die sterk genoeg is om beperkte stukken (vaak stadsverkeer) tot een bepaalde snelheid elektrisch te rijden. De elektromotor heeft meer vermogen dan bij een MHEV waardoor de brandstof motor meer ondersteuning krijgt. Bij een (full) hybrid laat de elektromotor zichzelf op tijdens het rijden. Je hoeft dus geen gebruik te maken van een laadpaal. Verder heeft een (full) hybrid een aantrekkelijk brandstof verbruik en zorgt de elektromotor voor wat extra vermogen bij het accelereren.

Voordeel:
Een gunstig brandstofverbruik, waardoor je soms zelf 2x zover rijdt op één tank benzine.

Nadeel:
Het elektrisch rijden is beperkt mogelijk. De elektromotor heeft meer een ondersteunend effect.

Plug-In Hybrid (PHEV)
Een Plug-In Hybride is een hybride waarvan de accu zichzelf niet volledig kan opladen tijdens het rijden. Dat komt doordat het accupakket van een Plug-In Hybride meer vermogen heeft. Een Plug-In hybride moet je dus opladen bij een laadpaal of met een thuislader. Doordat de accu namelijk een grotere capaciteit heeft kun je ook volledig elektrisch rijden. Is de accu leeg? Dan kun je gewoon je weg vervolgen met de brandstof motor. Vaak kun je bij een Plug-In Hybride ook zelf kiezen hoe je wilt rijden. Door te kiezen voor hybride, brandstof of volledig elektrisch.

Voordeel:
Elektrisch rijden is perfect en zuinig in het stadsverkeer. Daarnaast heeft een Plug-In Hybrid een gigantisch bereik in combinatie met de brandstofmotor. Met een lege accu is de auto gewoon te rijden naar een vakantiebestemming.

Nadeel:
De Plug-In Hybride modellen hebben vaak iets minder kofferruimte dan een vergelijkbare benzinevariant. Dit komt omdat de accu’s ook de nodige ruimte in beslag nemen.

Electric (EV)
Een volledig elektrisch auto (EV) beschikt niet meer over een brandstofmotor, maar enkel over een elektromotor. De afstand die je kunt rijden ligt vaak minimaal rond de 150 km in kleine modellen en de grotere duurdere varianten kunnen bij de juiste omstandigheden een bereik van 500 km realiseren. Op dit moment zijn er een aantal elektrische modellen op de markt met een goede range en een redelijke prijs. Elektrische auto’s zijn echter nog in ontwikkeling en we verwachten de komende jaren diverse nieuwe modellen.

Voordeel:
Lage brandstofkosten en in combinatie met zonnepanelen zeer interessant.

Nadeel:
De meeste elektrische auto’s zijn nog relatief duur in aanschaf. De goedkopere varianten hebben nog een bereik wat net niet voldoende is voor de meeste mensen.

Wij hopen dat we u meer inzicht hebben kunnen geven in de verschillen tussen de diverse elektrische en hybride modellen die momenteel op de markt zijn. Heeft u toch nog vragen of wilt u graag een stukje persoonlijk advies op basis van uw situatie? Neem dan gerust eens contact op met onze verkoopadviseurs in Nieuwstadt (verkoop.nieuwstadt@hensgens.nl) of Maastricht (verkoop.maastricht@hensgens.nl).

Hensgens Mobiliteitsgroep (Nieuwstadt)
Kruisweide 3
6118 AP Nieuwstadt
Telefoon: 046-20 603 12
E-mail: verkoop.nieuwstadt@hensgens.nl

Hensgens Mobiliteitsgroep (Maastricht)
Bergerstraat 11
6226 BA Maastricht
Telefoon: 043-36 286 27
E-mail: verkoop.maastricht@hensgens.nl

Openingstijden
Ma t/m vrij: 09.00 – 18.00 uur
Zaterdag: 10.00 – 17.00 uur